PODSUMOWANIE - IV Ogólnopolskie Dni Zintegrowanych Systemów Bezpieczeństwa Pożarowego – Schrack Seconet i Partnerzy.

PODSUMOWANIE

IV Ogólnopolskie Dni Zintegrowanych Systemów Bezpieczeństwa Pożarowego

– Schrack Seconet i Partnerzy.

W dniach 06 - 07 października 2015 w Hotelu Windsor w Jachrance odbyła się kolejna, IV edycja Ogólnopolskich Dni Zintegrowanych Systemów Bezpieczeństwa Pożarowego Schrack Seconet i Partnerzy. Padł kolejny rekord – w spotkaniu wzięło udział ponad 430 uczestników! Zgodnie z regułą przyjętą przez organizatorów w latach poprzednich, spotkanie miało charakter przede wszystkim szkoleniowy. W ciągu dwóch dni specjalistycznych, merytorycznych wykładów połączonych z praktycznymi warsztatami u poszczególnych producentów, uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu zaawansowanych systemów bezpieczeństwa.

Wzorem lat poprzednich słuchacze mogli, nie tylko w głębszy i pełniejszy sposób zapoznać się ze specyfiką systemów bezpieczeństwa w kontekście ochrony przeciwpożarowej, ale także mieli możliwość w sposób praktyczny przekonać się, jak systemy te funkcjonują we wzajemnej interakcji. Organizatorzy przedstawili przykłady współpracy systemów bezpieczeństwa z układami mechaniki i automatyki budynku.

Najważniejszym punktem imprezy była prezentacja „na żywo” procedury zadziałania wszystkich, zintegrowanych systemów bezpieczeństwa podczas pożaru.

Pokaz INTEGRACJI został podzielony na kilka scenariuszy, by jeszcze bardziej szczegółowo omówić poszczególne zagadnienia. Systemy bezpieczeństwa w obiekcie budowlanym: BMS, SMS oraz system integrujący urządzenia bezpieczeństwa pożarowego, zostały szczegółowo zaprezentowane pod kątem  realizowanych funkcji, podziału kompetencji oraz wzajemnej współpracy.

Podczas dwóch dni merytorycznych spotkań z najlepszymi ekspertami w branży słuchacze zapoznali się z najnowszymi wytycznymi, dotyczącymi projektowania m.in. systemów: SSP, SUG, BMS, SMS, CCTV, SKD, sterowania wentylacją, oddymianiem i wydzieleniami pożarowymi, a także sieci strukturalnych. Zostały poruszone m.in. takie zagadnienia jak:

• certyfikowane sterowanie, zasilanie i napędy urządzeń automatyki pożarowej,
  • certyfikowane sterowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa pożarowego,
  • systemy automatyki i zarządzania budynkiem (BMS),
  • obsługa codzienna systemów oraz podczas zagrożenia - sposoby eliminacji błędów obsługi systemów,
  • systemy sterowania i układy zasilania zapewniające ciągłość działania krytycznych procesów i systemów (funkcje bezpieczeństwa fail-safe, nadmiarowość i inne),
  • rozwiązania specjalne detekcji pożaru (detekcja tlenia, liniowa detekcja temperatury, detekcja płomienia),
  • adresowalna detekcja gazów,
  • zintegrowane systemy SSP i SUG,
  • gaszenie wielostrefowe, rola rezerwy w SUG i dogaszanie, SUG gazowe i mgły wodnej,
  • odciążanie pomieszczeń gaszonych w aspekcie SUG gazowych o stałym wypływie środka gaśniczego,
  • awaryjne oświetlenie ewakuacyjne – system dynamiczny,
  • sterowanie i monitoring instalacji tryskaczowej.

Swoje referaty wygłosili wybitni reprezentanci branży zabezpieczeń m.in.: przedstawiciele instytucji badawczych, najlepszych, specjalistycznych uczelni technicznych oraz niezależni specjaliści, zajmujący się problematyką systemów bezpieczeństwa.

Do współorganizacji jedynego w branży zabezpieczeń szkolenia na tak dużą skalę zostali zaproszeni producenci innych systemów: AFFS Sp. z o.o. (Automatic Fire Fighting Systems) - dynamicznie rozwijający się dystrybutor czołowych producentów w zakresie: detekcji gazów toksycznych, wybuchowych oraz gaszenia pożarów gazami i mgłą wodną; BELIMO Siłowniki S.A. – lider w produkcji napędów klap pożarowych oraz siłowników i zaworów przeznaczonych do instalacji HVAC; C&C Partners - członek międzynarodowego holdingu TKH, od ponad 20 lat oferujący na polskim rynku zaawansowane rozwiązania z zakresu telekomunikacji, systemów zabezpieczeń i wizji maszynowej; HYBRYD Sp. z o.o. – firma elektroniczna z branży oświetlenia awaryjnego, działająca na rynku polskim od 1986 roku, pierwsze przedsiębiorstwo w kraju, które we własnym Centrum Badawczo – Rozwojowym opracowało System Dynamiczny; URKOM Systemy Teleinformatyczne – firma oferująca rozwiązania telekomunikacyjne, technologię VoIP, systemy informatyczne, systemy bezpieczeństwa obiektów (SAP, DSO, CCTV, SSNiW, KD), systemy automatyki budynków (BMS, Inteligentny budynek) oraz instalacje elektryczne; WAGO ELWAG  Sp.  z o.o. - dostawca kompleksowych rozwiązań w zakresie nowoczesnych systemów sterowania w przemyśle i automatyce budynkowej, umożliwiających nadzór nad infrastrukturą techniczną instalacji, integrację różnych systemów zarządzania i bezpieczeństwa obiektu.

Zarówno w sesji wykładowej, jak i warsztatowej, udział wzięli także przedstawiciele Instytutu Bezpieczeństwa Pożarowego NODEX. Przedstawiciele tego niezależnego ośrodka doradców i ekspertów, skupiającego najbardziej doświadczonych i znanych specjalistów w zakresie wytycznych projektowania i stosowania systemów bezpieczeństwa pożarowego w kraju, prowadzili niezwykle ciekawe zajęcia teoretyczno-praktyczne. IBP NODEX objął tegoroczną edycję patronatem merytorycznym, podobnie jak Centrum Naukowo-Badawcze Ochrony Przeciwpożarowej im. Józefa Tuliszkowskiego. CNBOP - Państwowy Instytut Badawczy jest jednostką naukową, prowadzącą działalność na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa powszechnego Państwa w zakresie ochrony przeciwpożarowej, zarządzania kryzysowego, ochrony ludności i obrony cywilnej. Zakres aktywności Instytutu obejmuje certyfikację wyrobów i usług, badania naukowe, prace rozwojowe, analizy, oceny stanu i ekspertyzy oraz działalność normalizacyjną, publikacyjną i szkoleniową. Przedstawiciel CNBOP poprowadził jeden z wykładów merytorycznych.

Udział w dwudniowych warsztatach zostanie potwierdzony wspólnym certyfikatem, wystawionym przez Schrack Seconet Polska oraz wszystkich Partnerów spotkania. Otrzymanie dokumentu z kompletem podpisów wszystkich producentów uzależnione jest od udziału uczestnika w poszczególnych sesjach szkolenia.

Organizatorzy już dziś zapraszają do udziału w jubileuszowej V edycji Ogólnopolskich Dni Zintegrowanych Systemów Bezpieczeństwa Pożarowego Schrack Seconet Polska Sp. z o. o..

Data spotkania zostanie ogłoszona na początku roku 2016.

PARTNERZY SCHRACK SECONET POLSKA:

PARTNERZY MERYTORYCZNI: